זוגיות במשבר: זיהוי, התמודדות ושיקום הקשר

תוכן עניינים

בואו נדבר רגע על משהו שכולנו עוברים, אבל לא תמיד יודעים איך לקרוא לו בשם – משבר בזוגיות. זוכרים את הפעם האחרונה שהרגשתם כאילו אתם והפרטנר/ית שלכם מדברים בשתי שפות שונות? או אולי את הרגע ההוא שפתאום הבנתם שהספה בסלון נראית לכם יותר מזמינה מהמיטה המשותפת? 

הנה חדשות מרעישות: זה לא סוף העולם, זה רק… משבר! 😉 ואתם יודעים מה? לפעמים משבר הוא בדיוק מה שצריך כדי לנער את האבק מהזוגיות ולהזכיר לנו למה בכלל התאהבנו. אז קחו נשימה עמוקה, תכינו קפה (או משהו חזק יותר, לא נשפוט), ובואו נצלול יחד לעולם המופלא של 'איך לא לדפוק את הזוגיות כשהכל מתפרק'."

איך נזהה שאנחנו בעיצומו של משבר בזוגיות?

אז איך נדע שהזוגיות שלנו במשבר? זה לא תמיד ברור כמו שהיינו רוצים, אבל יש כמה סימנים שכדאי לשים לב אליהם:

תקשורת שהתדרדרה: אם אתם מוצאים את עצמכם מדברים פחות, או שהשיחות שלכם הפכו לטכניות ושטחיות, זה בהחלט צריך להדליק נורה אדומה. תקשורת טובה ועמוקה היא הבסיס לזוגיות בריאה וכשהיא נפגעת, כל השאר מתחיל להתפורר.

ירידה באינטימיות רגשית ו/או פיזית: התחלתם להרגיש את המרחק ביניכם, גם כשאתם פיזית קרובים? זה משהו שדורש תשומת לב מיידית. פחות חיבוקים, פחות מבטים עם קשר עין ממושך, פחות שיתוף רגשי, לצד יותר הסתרה, יותר זמן בנפרד, יותר נמנעות (להישאר במשרד יותר שעות, רק כדי לא לחזור הביתה) – כל אלו הם פעמוני אזהרה חזקים.  

עלייה בכמות ומשך הקונפליקטים: ויכוחים הם חלק נורמלי מכל זוגיות. ברם, אם אתם מוצאים את עצמכם רבים יותר מתמיד, או שהוויכוחים הופכים לעוינים ומרים, זה סימן שמשהו עמוק יותר לא עובד.

תחושת ניכור: זה אולי הסימן הכי מדאיג. אם אתם מרגישים כמו זרים שגרים באותו בית, אם אתם מוצאים את עצמכם מתרחקים זה מזו רגשית, אם אתם מרגישים ש"עצוב לי בזוגיות" – זה בהחלט זמן להדליק נורה אדומה.

אם מצאתם את עצמכם מהנהנים לאחד או יותר מהסימנים הללו, סביר מאוד שאתם בעיצומו של משבר זוגי. לפני שתיבהלו, חשוב שתדעו: זה לא בהכרח דבר רע! משבר הוא אחלה הזדמנות. הזדמנות לצמיחה, להתפתחות, ולבניה מחדש של הקשר שלכם. בואו נראה איך אפשר להפוך את המשבר הזה לקרש קפיצה לזוגיות טובה יותר.

סימנים למשבר בזוגיות

סוגי משברים שאנחנו צפויים להתמודד איתם כזוג

משבר בזוגיות זה לא one size fits all, אלא מבחר עשיר לא פחות ממבחר הטעמים בחנות גלידה איטלקית.

משבר אמון

קודם כל, יש לנו את משבר האמון. זה הבן דוד הלא סימפטי של בגידה ושקרים. לא מזמן ליוותי זוג למשך עשרה מפגשים, נקרא להם יוסי וקרן. יוסי החליט שלשקר על הוצאות בכרטיס האשראי זה רעיון מבריק. ספוילר: זה לא היה. כשקרן גילתה, היא הרגישה

שכל עולמה התהפך. היא החלה לחשוד שיוסי משקר לגבי עוד דברים. זה כמון החריף את המתח בבית, את כמות הוויכוחים ואת תחושת הניכור. זוגיות במשבר? בלשון המעטה.

משבר פיננסי

אחר כך יש לנו את המשבר הפיננסי. אז אמנם כסף "זה לא הכל בחיים", אבל כשאין, הכל זה כסף. ראיתי זוגות שהפסד כספי גדול או פיטורים פתאומיים הפכו את הבית שלהם לזירת קרב. פתאום כל קנייה הופכת לוויכוח, וחשבון הבנק הופך לנושא טעון יותר מפוליטיקה בארוחת שישי. משבר פיננסי יכול להפיל קשר, אז כשהוא מגיע, חשוב מיד לתת עליו את הדעת ולהתבונן בהשלכותיו על האינטימיות ביניכם.

הורות

ואי אפשר בלי המשברים שקשורים להורות. הו, איזה מוקש זה יכול להיות. זוג אחר שליוויתי הגיע אלי אחרי לידת בנם השני. פתאום הם הרגישו כמו שני זרים שבמקרה גרים באותו בית ומגדלים יחד ילדודס. איפה הסקס? איפה הרומנטיקה? איפה זמן האיכות? נעלמו יחד עם שעות השינה.

משבר אמצע החיים

ואחרון חביב להיום: משבר אמצע החיים. זה הרגע שבו אחד מבני הזוג (או שניהם) מחליט/ים לעשות חשבון נפש ולשאול 'רגע, זה מה שרציתי מהחיים?'. ופתאום גם הזוגיות סופגת מערבולת של שאלות קיומיות.

אבל אתם יודעים מה? לכל המשברים האלה יש דבר אחד משותף – הם יכולים להיות הזדמנות. הזדמנות לצמיחה, לשינוי, להתחדשות. כי לפעמים צריך קצת טלטלה כדי להעיר אותנו ולהזכיר לנו למה בכלל אנחנו ביחד. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים שהזוגיות שלכם במשבר, קחו נשימה עמוקה ותגידו לעצמכם – אוקיי, בוא נראה איך אנחנו יוצאים מזה יותר חזקים.

אז איך מתמודדים עם משבר בזוגיות או משבר נישואין?

אוקיי, אז זיהינו שיש משבר. מה עכשיו? איך מתגברים על משבר בזוגיות? טוב, חברים, אני לא אשקר לכם – זה לא פיקניק. אבל זה גם לא טיפוס על האוורסט בסנדלים. הנה כמה כלים וטיפים שיכולים לעזור:

1. כנות רדיקלית. זה אומר שמשתפים אחד את השנייה בה-כ-ל מה-כ-ל. אין סודות, ואין הסתרות. אפשר כמובן לשמר עולם פרטי וגבולות (אין צורך להראות את היומן האישי עם הגיגי הלב שלכם לפרטנר), אך כן חשוב לשתף בכל דבר שיש לו השפעה על בן/בת הזוג. איבדתם סכום כסף משמעותי? נמשכים/מאוהבים בסתר במישהו אחר? מתוסכלים מינית ו/ואו רוצים לפתוח את היחסים? כל אלו רלוונטיים לפרטנר שלכם, ועל כן כדאי מאוד שהם יידעו את אשר מתחולל בנפשכם.

אבי ושירה, לדוגמא, הגיעו אלי בהמלצת זוג חבריהם שהיו אצלי, ששמו לב שהם כבר שבועיים שלושה מבליים בשתיקות רועמות. ביקשתי מהם לשבת זה מול זו ופשוט… לדבר בכנות רדיקלית, בגוף ראשון. בלי האשמות, בלי 'אתה תמיד' ו'את אף פעם לא'. רק להגיד מה הם מרגישים. זה היה קסם, ממש כמו לפתוח ברז שהיה סתום המון זמן. זה יצר הבנה, חמלה, סליחה ולבסוף קירבה מחודשת עמוקה.

2. פאוזה מתודית – חובה לדעת להרגיע את הרוחות. כשהמריבה מתלהטת, קחו פסק זמן. כן, כמו בכדורסל. צאו להליכה קצרה, נשמו עמוק, תספרו עד עשר (או עד מאה, אם צריך). העיקר אל תגידו או תעשו משהו ש… תתחרטו עליו אחר כך. אתם יודעים על מה אני מדבר 🙂 להאשים תוך סערת רוחות זה כמו לנסות לכבות שריפה עם בנזין – פשוט לא עובד.

3. מרחב רגשי בטוח – חשוב ליצור מרחב רגשי בטוח לשיחה משותפת. זה יכול להיות הסלון שלכם, פארק שקט, או אפילו בית קפה שאתם אוהבים. העיקר שתרגישו בנוח לפתוח את הלב. אני תמיד אומר לזוגות 'דמיינו שאתם יושבים בבועה, ושום דבר מבחוץ לא יכול להפריע לכם'. כשלוקחים רגע לעשות זאת, זה ממש עוזר. 

זכרו, התמודדות עם משבר בזוגיות זה לא ספרינט, זה מרתון. זה לוקח זמן, סבלנות, ולפעמים גם קצת עזרה מבחוץ. אבל אם תעבדו על זה ביחד, תוכלו לצאת מהמשבר הזה חזקים יותר, ומי יודע? אולי אפילו תסתכלו אחורה ותגידו – וואו, איזה מזל שעברנו את זה.

איך לשקם זוגיות אחרי משבר?

חברים, זה הזמן לשרוול את החולצות ולהתחיל לעבוד. כן, כן, אני יודע, זה נשמע כמו עבודה – כי זה באמת עבודה. אבל מבטיח שזו העבודה הכי משתלמת שתעשו ever! 

  1. סליחה – לא, לא הסליחה המהירה של 'טוב נו, סלחתי, בוא נמשיך הלאה'. אני מדבר על תהליך אמיתי, עמוק. דברו על מה שקרה, הבינו למה זה קרה, והחליטו החלטה: שאתם משאירים את העבר מאחור. סליחה הכרחית לריפוי, החלמה, ובנייה מחודשת של אמון. זה כמו לבנות בית מחדש: צריך להניח יסודות חזקים. 
  1. חיזוק התקשורת – זה הזמן להיזכר למה התאהבתם מלכתחילה. אני תמיד ממליץ להתחיל עם "דייט אהבה שבועי". לא, לא יציאה יקרה למסעדה, אלא ערב בבית בלי טלפונים, בלי טלוויזיה, רק אתם. שבו אחד עם השנייה, בלי תוכנית מוגדרת מראש. החזיקו ידיים, הביטו בעיניים ושימו לב מה עולה בגוף. כמה דקות ראשונות ללא מילים, ורק אח"כ, תנו למילים ו/או מגע להגיע. דברו את רגע ההווה – "אני פתאום שם/ה לב שעולה בי מתח וחשש להיפתח…" או "ואו, אני פתאום קולט/ת כמה אנחנו רחוקים".
  1. חזון זוגי חדש – חבר'ה, זה הזמן לחלום ביחד! קבעו יעדים משותפים – זה יכול להיות טיול גדול, פרויקט בבית, או אפילו תחביב חדש שתלמדו ביחד. העיקר שיהיה לכם משהו להסתכל עליו קדימה, משהו שאתם בונים ביחד. התרגשות ותשוקה משותפת, מחזקים את הבונדינג הזוגי ומזכיר לכם שאתם שותפים למסע החיים! 

הנה עוד כמה טיפים מעשיים לשיקום היומיומי:

  • השבח היומי – כל יום אמרו לבן/בת הזוג משהו שאתם מעריכים בהם. כן, כל יום!
  • טאץ' יומי – חיבוק בבוקר, נשיקה לפני השינה. פשוט, אבל אפקטיבי בטירוף.
  • זמן איכות שבועי – קבעו לפחות שעה בשבוע שהיא רק שלכם. בלי הפרעות, בלי ילדים, בלי עבודה.
  • שיחת check-in – פעם בשבוע שבו ודברו על איך אתם מרגישים ביניכם, ולגבי הזוגיות שלכם.
שיקום הקשר לאחר משבר בזוגיות

מתי נדע שאנחנו צריכים עזרה מקצועית?

אז מתי מגיע הרגע להרים ידיים ולבקש עזרה? טוב, זה לא בדיוק להרים ידיים, אלא יותר… לפתוח את הלב. כי לפעמים, כשאנחנו עמוק בתוך זוגיות במשבר, קשה לנו לראות את התמונה הגדולה.

הנה תזכורת לסימנים שמעידים שהגיע הזמן לשקול ייעוץ זוגי:

  • אתם מרגישים שהתקשורת ביניכם הפכה ללקויה או שטחית.
  • יש ירידה משמעותית באינטימיות – לא רק במיטה, אלא גם בקירבה הרגשית.
  • אתם חשים פחד – מאובדן, מנטישה, או מלדבר על הצרכים האמיתיים שלכם.
  • אתם רוצים לשמר את הקשר לטווח ארוך, אבל לא בטוחים איך.

זכרו, לפנות לעזרה זה לא סימן לחולשה. זה צעד אמיץ לקראת זוגיות בריאה ומספקת יותר.

באימון זוגי תוכלו לא סתם "לדבר על הבעיות", אלא לקבל פרקטיקות וכלים לגבי: 

  • איך פועל "מטריקס" הקשר הזוגי שלכם – היכן הכשלים, והיכן הדרך החוצה מהפלונטר
  • כלים מעשיים לתקשורת אפקטיבית ופתרון קונפליקטים.
  • השבה ושימור של אינטימיות רגשית עמוקה, ואיתה המיניות. 
  • דרכים חדשות לטפח ולהעשיר את הקשר שלכם.


לגבי התהליך עצמו – זכרו שזה מסע. בהתחלה, ,נלמד להכיר את הדינמיקה הייחודית שלכם. אחר כך, נעבוד יחד על פיתוח כלים ומיומנויות שיתאימו בדיוק לכם. זה יכול להיות מאתגר, אבל גם מרגש ומתגמל.

אז אם אתם מרגישים שהגיע הזמן לקחת את הזוגיות שלכם לרמה הבאה, אל תהססו. לפעמים, עין מקצועית וכלים נכונים הם בדיוק מה שצריך כדי להפוך את המשבר להזדמנות לצמיחה ולחיבור עמוק יותר.

מסקנות וסיכום

זיהינו את הסימנים המוקדמים, למדנו על סוגי משברים, ודיברנו על דרכים להתמודד ולצאת מהם מחוזקים. הנקודה החשובה ביותר? משבר הוא לא סוף הדרך, אלא הזדמנות לצמיחה.

אז מה עושים עכשיו? קודם כל, לא מתייאשים! לוקחים נשימה עמוקה ומתחילים לעבוד. זכרו – תקשורת פתוחה, כנות רדיקלית, הקשבה אמפתית ונכונות לצמוח ביחד הם המפתחות להצלחה.

ואני כאן בשבילכם. בין אם זה אימון אישי לזוגות, ריטריט זוגיות בקלות, או המאמר תקשורת בזוגיות – יש שפע כלים שיעזרו לכם להפוך את הקערה על פיה. בסופו של יום, זוגיות טובה היא לא מזל או גורל. היא תוצאה של מחויבות ונחישות מתמדת.

תמונה של תומר קורון
תומר קורון

אחרי שלימדתי אלפי גברים, נשים וזוגות – בקליניקה, סדנאות, קבוצות גברים/נשים (בנפרד וביחד) – גיבשתי הכל למתודה סדורה שעובדת ומייצרת שינוי משמעותי עבור תלמידיי. כל המאמרים באתר נוצרו כדי לעזור לכם למצוא את מבוקשכם.

המניפסט של תקשורת זוגית בריאה

לא מצליחים לדבר? חווים קצר בתקשורת? המריבות חוזרות על עצמן?
מתוסכלים מהתנהגות בן/בת הזוג, וחשים לא מובנים על ידו/ה?
מדברים על בעיות, אך לא ממש פותרים אותן?
לא מצליחים לחזור לרמת קירבה רצויה, זמן רב אחרי ששיחה מתוחה הסתיימה? יש לי פתרון כייפי בשבילכם – המניפסט!

מאמרים נוספים שיעניינו אותך